Psycho (1960)

Alfred Joseph Hitchcock er som en del andre stjerner, en stjerne som aldri bør glemmes.
Blant de største suksessene han hadde regi på i sitt liv var skrekkfilm-klassikeren Psycho fra 1960.
Det er den filmen dette innlegget skal handle om.

For seriemorder-interesserte som meg så vil mange garangert tenke på hvem denne filmen fort minner om.
Skal sies at jeg på forhånd visste at filmens historie var inspirert fra de makabre forbrytelsene til selveste Ed Gein, som også har vært inspirasjonskilde til Nattsvermeren, Motorsag Massakeren I Texas, og en rekke andre filmer, bøker og tv-serier.

Psycho er forresten filmatiseringen av boken med samme navn, som ble skrevet av Robert Bloch.

Vel, la oss ta for oss noe av filmens handling.
Marion Crane (spilt av Janet Leight) får litt å streve med når hun bestemmer seg for å stjele 40 000 dollar fra sjefen sin. Hun leverer bilen hun stikker av med på et verksted, forså å hastekjøpe seg en ny bil på samme sted.


© Bildet tatt fra wyatts-classics.blogspot.com


© Bildet tatt fra guardian.co.uk

Etter det veldig impulsive valget av ny bil, farter hun avgårde til et motell. Der møter hun den ensomme eieren Norman Bates (spilt av Anthony Perkins) som har et hus ved siden av, hvor han bor sammen med sin gamle mor. Eller gjør han egentlig det? For folk skal ha det til at Bates mor har vært død i flere år, hvis det er Bates mor som sitter i vinduet i det gamle huset. Hvem er det da som ble gravlagt i den graven som alle hittil har trodd at hun lå i?

Marions opphold på motellet blir svært kortvarig. I en klassisk dusj-scene blir hun veldig tidlig i filmen knivstukket, av Bates mor.
Da Bates selv finner Marion blir han noe fra seg, da det kan tenkes at han ble litt fasinert av den flotte kvinnen. Han bestemmer seg for å skjule morens drap på Marion, han dumper liket i gjørme, og sørger for å vaske badet rent for blod.

Som vanlig når folk blir drept, er det gjerne noen som savner dem og blir bekymret etter en stund. Og denne filmen har ikke noe unntak.
En detektiv ved navn Milton Arbogest (spilt av Martin Balsam) blir sendt av Marions søster Lila (spilt av Vera Miles) for å etterforske dette.


© Bildet tatt fra movieplayer.it


© Bildet tatt fra tumblr.com

Psycho er utvilsomt blitt en klassiker, i skrivende stund er filmen 52 år gammel! Og det er ikke uten grunn at den fortsatt er en skrekkfilm som snakkes om i sosiale sammenhenger. Bakgrunnsmusikken har flere amatører på youtube brukt i unevnelige mange selvlagde videoer i ettertid, og det er lite sannsynlig at mange ikke har hørt musikken til denne filmen i en eller annen sammenheng. Et mer kjent skrekkfilm-soundtrack enn hva man hører i Psycho måtte i såfall være kjenningslåten til Halloween-serien!

Nok om soundtracket!
For mange unge i dag kan Psycho virke kjedelig, gammel og grå. Grå er den også da den kun er filmet i sort-hvitt!
Men for meg som kanskje er litt kjedelig og gammel så fant jeg denne filmen ganske så underholdende, og verdifull.
Ok, drapsekvensene i denne filmen er kanskje de minst overbevisende jeg har sett. Men ser man bort i fra voldscenene så er filmen utenom ganske så lovende.

Det er ikke til å glemme at Antony Perkins som spilte Bates, også har fått egen stjerne på Hollywood Walk Of Fame! Mer konkret to stjerner.

Terningkast

Vi reblogges!

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg