Soul/ Sjel (2020)

“Life is what happens to you when you′re busy making other plans.”

Foto: Disney/Pixar.

Når denne anmeldelsen av Disney Pixars “Soul”/ “Sjel” blir skrevet har jeg nok en gang greid å snu døgnrytmen over til den noe mer.. grøftede siden av veien. Årsaken til at dette igjen har skjedd er nok en gang hakket opp og fordelt over flere lag med ubeleiligheter. *kremt*

Én grunn er at jeg har begynt å gitt litt mer f. Gitt litt mer f i hva jeg bruker tiden min til. Gitt litt mer f i hvor mye tid jeg kan tillate meg å bruke på mobilen, på do, i tar-det-senere-land, og-bare-få-det-unnagjort-fortest-mulig-land.. 😝 Ja, og så har disse f-ene nå og da ført til at en og annen f har hoppet etsende tilbake og brent seg fast i min samvittighet ovenfor andre.. men også meg selv. Så har fokuset på hva jeg skulle gjort annerledes, og hva jeg gjør feil i livet atter en gang tatt mye fokus at jeg på nytt har begynt å gi enda mer f igjen, og sakte, men sikkert mistet mer og mer kontakt med min indre sjel.

En hyllest til LIVET!

Foto: Disney/Pixar.

I “Soul”/ “Sjel” møter vi jazz-entusiasten Joe (spilt av Jamie Foxx). Joe jobber deltids som musikk-lærer for en gjeng unger som ikke akkurat ser ut til å brenne like sterkt for musikken som han selv. De aller fleste i klassen virker for å si det rett ut temmelig umotiverte, og tonene som utspiller er heller av den mer sure typen. Livet til Joe virker for det meste nokså trett og trist. Men så en dag får han en mulighet som potensielt kan oppfylle hans aller største drøm i livet. Og mer enn det vil jeg ikke si om filmens handling, da jeg ikke ønsker å røpe for mye.

I løpet av det første kvarteret var “Soul”/”Sjel” en film jeg var litt usikker på om jeg skulle få noe særlig ut av. Jeg tenkte at jeg satt med en film som ville gjøre noe ala det samme for jazz-elskere som “Cars”/”Biler” har gjort for de mer motor-frelste der ute. Jeg er ikke nevneverdig interessert i biler, derfor slet jeg også noe med å like “Cars”/”Biler” da jeg så den (første) filmen for en del år tilbake. Men i “Soul” er ikke fokuset på jazz så sterkt at det grenser over til det perverse. Joda, det er en del referanser til jazz og sort kultur, men til syvende og sist er dette likevel en mye bredere film enn som så.

For når alt kommer til alt så er “Soul”/”Sjel” en hyllest til selve livet, og en modig en sådan. For til tider så tar den oss med til et av de mørkeste krokene et menneske kan rote seg borti på livets såkalte landevei. Den toucher flere ganger innom betente tema som bl.a depresjon og ensomhet, og den gjør det på en så varm, klok og elegant måte at det det er bare å ta av seg hatten. Samtidig så greier den også å være jevnt over underholdende uten at det blir respektløst og useriøst.

Nok en gang har Pixar klart å lage et mesterverk av en animert film som ikke egner seg bedre for en bestemt aldersgruppe enn den gjør for en annen. Dette er en film for absolutt hele familien, men også for de som ikke har noen familie. Dette er en film til alle de som elsker og vet å sette pris på livet, samtidig som den i aller høyeste grad er en film for de som har falt mer utenfor, og sliter med å finne igjen livsgnisten.

Foto: Disney/Pixar.

Jeg vil gå så langt som å si at dette er den viktigste “barnefilmen” jeg har sett på veldig, veldig lenge. Den er en tankevekker, samtidig som den aldri blir spesielt pekefingerete av seg. Den tar enkeltmennesket ramme alvor, uten at den aldri blir for alvorlig. Den er stort sett aldri kjedelig, og i likhet med nesten hvilken som helst andre Pixar-filmer tror jeg også at dette er en perle som blir gradvis bedre og bedre for hver gang man ser den igjen og igjen.

Den er bortimot helt perfekt, og det faktum at den nå har kommet ut på tampen av et år som har vært så krevende og såpass tøft for så mange der ute.. “Soul”/”Sjel” kunne nesten ikke kommet ut på et mer passende tidspunkt. Og vet dere hva? Den er allerede tilgjengelig for strømming. Så gå gjerne inn på Disney+ med det samme – og unn deg en opplevelse du neppe vil glemme så lett, eller angre på for den saks skyld! 🖤

Stay goregeous!

Aylar Von Kuklinski

Bloglovin: fullstendigkaos
Facebook: aylarvonkaos
Instagram: fullstendig_kaos

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg