Backups vs tidens tann

Kjære alle mine lesere, ung som gammel, gammel som ny – velkommen skal dere alle sammen være til “Aylar skriver om tanker og bekymringer som gjør han nuts”, part 8.1 billion.

Det SIES at desto høyere opp man kommer på maktstigen, desto reddere blir man for å falle. Og at jo mer man har, jo mer frykter man å miste. Og kanskje er det faktisk sånn at rikdom slettes ikke er nøkkelen til lykke likevel, men at det heller lønner seg å eie minst mulig. Tja.. Ikke vet jeg, det eneste jeg vet helt sikkert her og nå er at jeg de siste par dagene har lest meg gjennom en del artikler her og der som NOK EN GANG har vekket paranoiaen i meg. Jeg er i saktens stund nok en gang en urolig sjel. Hæsjtægg nervevrak.

For dessverre så kommer man aldri helt vekk fra det faktum at intet varer evig. Tidens tann overlever ingen(ting). Men når det igjen er sagt kan man alltids sette i gang en del vedtak i håp om at ting og fe ihvertfall skal vare LENGST MULIG. Og det er akkurat i disse baner jeg har sittet og tenkt litt nå i det siste: For HVORDAN skal jeg best mulig kunne sørge for at mest mulig av det jeg har av data som særlig musikk, videoer, bilder også videre overlever lengst mulig?

Absolutt ALT jeg har produsert av videoer og bilder det siste året har jeg i skrivende stund lagret på en ekstern harddisk. Og naiv som jeg var for en stund tilbake (les for en ukes tid siden) så trodde jeg faktisk at så lenge jeg bare ikke mister den i bakken eller det skjer noe annet “ekstremt” (som brann, hacking, virus eller atomkrig) så vil absolutte alle filene jeg har lagret der nå vare for “evig og alltid”. Dumme, dumme meg.. Selvfølgelig er det jo ikke sånn ting fungerer har jeg innsett nå de siste par dagene. Før eller siden så vil også denne harddisken takke for seg en gang, samme hvor lite jeg måtte bruke den, eller hvor forsiktig jeg måtte være.

HVA skal jeg egentlig gjøre?.. Noe jeg har tenkt en del på er å oppgradere Dropbox-kontoen min slik at jeg får uendelig med skyplass. Det som derimot har hindret meg i å gjøre det sånn foreløpig er at akkurat det alternativet er et ganske dyrt et. Litt over fem tusen kroner I ÅRET må jeg ut med hvis jeg skal gå god for en slik “backup”-plan. Og dessuten er det jo ingen garanti for at verken Dropbox eller noen som helst av de andre sky-tjenestene vil eksistere “evig”. Plutselig kan en konkurs være et faktum, og hva da?

Ja så har jeg jo også gått og vurdert om jeg skal gi enhver harddisk jeg har nå en ekstra backup-harddisk. Men her tenker jeg; når jeg eventuelt har gjort det, hvor lenge kan jeg da vente før jeg bør gi også DISSE harddiskene en ekstra backup-harddisk? Fordi.. Tidens tann, forskjellige temperaturer, forskjellige årstider og alt det der..

Og helt til slutt så har vi forsåvidt backup i form av brennbare dvder og blu ray-plater.. Men her har jeg selvsagt tenkt at.. Vel, for det første: Fysiske plater har en lei tendens av å “tiltrekke seg” riper, fingermerker og diverse. Og for det andre: Internett er visst ikke så sikker på om det vil eksistere spillere for den slags om sånn 10-20 år. Okei greit, nå leste jeg faktisk en artikkel fra 2008 i går hvor det ble sagt at blu ray-formatet ville overleve maks i 5 år til (altså til 2013), og at å tro at det enda ville være en produksjon av formatet om 10 år (altså til 2018) ville være helt USANNSYNLIG.. Så LOL på han og de som trodde akkurat det.

Men ja.. Hva burde jeg gjøre? Skal jeg satse på en passe dyr oppgradering av Dropbox eller en annen sky-tjeneste? Skal jeg gå for flere harddisker? Eller finnes det kanskje en annen løsning som jeg ikke har tenkt på enda (tanken om å leke pyroman dvd og blu ray har jeg igrunn lagt fra meg)?

Hva gjør DU for å ta backup av dine mest verdifulle data?

2 kommentarer
    1. Celina Noir: En harddisk holder nok dessverre ikke. Man må ha det man er redd for å miste på MINST to steder da som sagt ingen ting varer evig.. Og et av stedene man har ting oppbevart bør være utenfor hjemmet også, i tilfelle brann f.eks..

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg