Jekyll + Hyde (2005)

Å bli alt for besatt av noe er sjeldent en veldig god ting. Den unge medisinstudenten Jay Jekyll er besatt av tanken om å bli absolutt best i det han gjør på. Han vil ikke være noe nummer to, han vil ikke være bare god, han vil være nummer en, han vil være best.

Hans oppgave er å eksperimentere frem et nytt dop som vil forsterke selvbildet hos folk og forvandle dem om til perfekte vesener. Og det er når han begynner å bruke seg selv som forsøkskanin at han mister kontroll og blir til et helt annet menneske, Hyde. Hyde er et svært aggressivt og voldelig vesen uten særlig til samvittighet og medmenneskelighet. Hyde er rett og slett et monster.


© Bildet er tatt fra outnow.ch


© Bildet er tatt fra outnow.ch

På kort tid rekker han å myrde flere mennesker på et svært brutalt vis. Blant annet inneholder denne filmen en sterk scene hvor en av hans venner er blitt kidnappet og dratt opp til et tak hvor vedkommende blir banket grundig opp og til slutt tvunget til en omgang russisk rulett som vennen hans dessverre taper. Ellers får Jekyll/ Hydes sjefs mindreårige datter gjennomgå når hun blir brutalt banket opp og voldtatt. Dette er vel og merke ikke noe vi får sett i filmen, men det blir nevnt i en sekvens på sykehuset når filmens andre hovedperson Mary Glover spør hva som har skjedd med den veldig unge jenta.

Uten å røpe noe stort skal det også sies at filmen har en mørk og dyster, men dog ikke så uventet avslutning.


© Bildet er tatt fra outnow.ch

Etter jeg så ferdig denne filmen i går kveld gjorde jeg litt research og fant blant annet ut at filmen er basert på en roman som kom ut første gang i 1886. Altså er historien godt over 120 år gammel. Originalt heter historien “The Strange Case of Dr Jekyll and Mr. Hyde”, og er skrevet av den skottske forfatteren Robert Louis Stevenson. En litt morsom fun facts som er verdt å nevne er at da Stevenson først skrev historien og deretter viste den til sin kone så kom hun med en del anmerkinger og i fult raseri endte med å kaste romanen på rundt hundre sider i peisen. Da han så skrev den opp igjen fikk han høre at det var med et bedre resultat, som heldigvis fikk retten til å leve og bli lest av en del flere enn bare kona.

Men, tilbake til filmen “Jekyll + Hyde” fra 2005. Når jeg nå har fortalt at originalhistorien er såpass gammel er det første som nå må nevnes det faktum at filmen likevel foregår i vår egen tid. Altså en noe modernisert version. Faktisk blir denne filmen kalt for “MTV-generasjonens Jekyll og Hyde”. Jeg føler at filmen på flere måter kunne vært litt bedre. Den går litt fort frem enkelte ganger, og jeg hadde litt problemer innimellom med å henge helt med.


© Bildet er tatt fra outnow.ch

Når det kommer til skuespillerprestasjonene er det lite rette fingeren mot. Bryan Fisher har gjort en god tolkning av det 21 århundres Jekyll/ Hyde. Ellers må det også sies at Bree Turner har gjort en flott insats som Jekylls flamme Martha. Andre vi finner på rollelisten er navn som Jeff Roop, Maria del Mar, Amanda Row og Zachary Bennet.

Personlig var det som gjorde mest og best inntrykk på meg bakgrunnsmusikken som er meget sjelden for horrorsjangeren. Soundtracket er nemlig sjeldent vakkert i forhold til mesteparten av det vi er vandt til i skrekkens verden. Vi snakker faktisk i store deler om mer klassisk musikk for å være konkret. Musikken er komponert av Patrick Doyle som også har laget musikken for filmer som “Thor”, “Harry Potter and the Goblet of Fire”, “Rise of the Planet of The Apes” og Disney Pixars “Brave” (“Modig”). Generelt har han veldig lite horror på cv`en.


© Bildet er tatt fra outnow.ch


© Bildet er tatt fra outnow.ch

Men til tross for greie skuespillere og SVÆRT godt og vakkert soundtrack så er filmen likevel ikke den helt store. Den går alt for fort frem, og jeg føler at det er en del viktige scener som mangler. Jeg skulle blant annet ønske vi fikk bli mer kjent med Jay før de verste greiene er i gang. I stede blir vi alt for brått heller presentert i større grad for Hyde, noe som gjør det vanskelig å føle noe for karakteren verken i starten, midtveis i filmen eller også mot slutten. For meg virker det som om filmen bare er laget for å lage en litt sjokkerende og moderne twist ut av en gammel og delvis kjent roman. Jeg er dessverre ikke alt for imponert.

Terningkast

Vi reblogges!

1 kommentar
  1. Den der har jeg faktisk kjøpt til en venninne i julegave. ^^
   Den kan dog knapt nok sies å ha noen særlig tilknytning til den egentlige historien om Dr. Jekyll & Mr. Hyde, men med tanke på at moderne filmatiseringer har en tendens til å ødelegge mer enn de gjør godt, er det i grunn ikke så negativt. En interessant film er det jo uansett.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg