ParaNorman (2012)

Det er ikke noe galt med å være annerledes. Det er heller ikke noe galt nødvendigvis i å kunne se og snakke med de døde. Spesielt ikke når man stort sett bare blir maset på, ledd av og mobbet av de levende.

Norman Badcock er nemlig ikke som alle andre. Han er nesten fanatisk opptatt av skrekkfilmer, da særlig zombie-filmer. Han har kjenningslåta til “Halloween”-filmene som ringetone og et rom fult av plakater og figurer som undertegnende også kunne tenkt seg. I en litt mindre animert utgave vel og merke.

Denne gutten har ingen nære venner blant de levende. På skolen blir han sett på som et freak, og hjemme, vel det er stort sett bare moren som virker som hun prøver å forstå.

En dag møter han på onkelen som han har fått beskjed om å ikke snakke med. Det er nemlig ikke bare Norman som har kontakt med de døde. Før han løper av gårde igjen forteller han guttungen at byen er rammet av en forbannelse og at Norman er den eneste som kan gjøre noe med det.

Og det tar ikke lang tid før den ene paranormale hendelsen etter den andre finner sted. Byen blir invadert av zombier, og landsbyen gjør sitt for å drepe de levende døde. Midt i alt kaoset forsøket Norman å finne graven til en jente på hans egen alder som ble dømt til døden for hekseri for mange, mange år tilbake.

Filmen er skapt av de samme som ga oss “Coraline”, og etter min mening var “Coraline” en helt ok film. Dersom du likte “Coraline” håper og tror jeg at i hvertfall de yngre vil elske “ParaNorman” som etter min mening er noen hakk morsommere og generelt bedre. Men smaken er som zombiebaken.

Dette er en stopmotion-film, og ikke en ren animasjonsfilm. Til å være en film som kanskje i utgangspunktet er ment for å være en barnefilm vil jeg påstå at den fungerer minst like bra for oss som er litt eldre. Den har sjarm, den har humor, man kan kanskje underveis gjette seg litt til hvordan ting vil slutte, og det er mulig man får rett, men det vil likevel ikke ha mye å si.


© Bildet tatt fra filmweb.no


© Bildet tatt fra filmweb.no

Blant de originale stemmene kan vi høre blant annet Kodi Smit-McPhee, Tucker Albrizzi, Leslie Mann, Christopher Mintz-Plasse, Jodelle Ferland og Elaine Stritch. Filmen kan også sees med norsk tale.

Det er ikke ofte jeg finner begeistring i å se film som funker for barn, med “ParaNorman” er et unntak.

Terningkast

Vi reblogges!

6 kommentarer

Siste innlegg