Saw – Live or die!

Få filmer innen skrekksjangeren har solgt så grotesk mye som Saw har gjort de siste årene.
Faktisk har Saw-serien havnet i Guinness rekordbok, og det vel fortjent. Jeg er en stor Saw-fan, har alle syv filmene som er laget, og jeg smilte da filmserien havnet i rekordboka for å være den mest suksessfulle av dem alle!

Hvilket betyr at både Texas Chain Saw Massacre, Hostel, The Ring, The Nightmare On Elm Street, Friday the 13th, Halloween, Scream og alle andre serier er slått av den amerikanske skrekkserien som følger en kreftsyk mans syke og morbide oppgjør mot rettferdighet.

Saw-filmene har ofte blitt omtalt som torturporno. Noen går også så langt i å påstå at har du sett en av de, har du sett alle. Påstand jeg derimot stiller meg sterkt uenig i. Ja, filmene er fylt med tortur fra begynnelse til slutt. Men likevel er filmene såpass forskjellige fra hverandre at noe annet syns jeg blir for dømmende å påstå, rett og slett for uvitende.

Den aller første filmen i rekken ble vist den 29. oktober 2004. Bare et år senere kom det en oppfølger, noe som skulle gjenta seg 7 år på rad til serien omsider stoppet på kapitell sju.

Noe som gjør at film èn skiller seg mer ut fra de etterkommende filmene, er budsjettet!
Saw fra 2004 var nærmest det man kan kalle en lavbudsjettfilm i USA da den ble produsert for en beskjeden sum på 1. million dollar. I amerikansk filmproduksjon er ikke det mye penger.
Høyere ble derimot summen for de kommende etterfølgerne. Suksessen og ryktet til Saw spredde seg fortere enn kreft, og vips skulle Saw om noen år altså bli verdens best solgte og populære serie innenfor skrekk og horror-sjangeren.


Dukka Billy.
© Bildet tatt fra my.spill.com


Karakteren Amanda fra Saw, Saw II, Saw III og Saw VI leter etter nåla i høystaken i Saw II.
© Bildet tatt fra thepuppettheatre.blogspot.com

I den første filmen våkner de to mennene Adam Faulkner og Dr. Lawrence Gordon i en kjeller. De sitter på hver sin side av gulvet, og mellom dem ligger en skallet mann, med en større bloddam rundt. Alt tyder på at han har skutt seg selv. I den noe gamle kjelleren henger det også en klokke på veggen, mer av moderne tid. De blir fort enige om at klokken er der av en grunn, men hvorfor finner de ikke ut. I løpet av natten går det opp for dem hvem som har plassert dem der. Dr. Lawrence Gordon forteller at han er kirurg, og at mannen som har plassert dem der er den kreftsyke mannen John Kramer, i media best kjent som Jigsaw-morderen.

Originalt var det meningen at Saw fra 2004 skulle slippes rett på dvd, men i stede ble den laget som en kinofilm, noe som viste seg å være noe man ikke skulle angre på.

John Kramer har i den siste tiden vært kjent for å sette mennesker med dårlig moral og dårlige uvaner i morbide oppgaver i håp om at de skal overleve, og gjennom et svært smertefult valg gjenfødes på nytt som et bedre menneske som ikke tar livet forgitt.


I Saw 3D/7 får man en litt morbid måte å løse et trekantdrama på.
© Bildet hentet fra slantmagazine.com

I den første filmen får vi så vidt se John/Jigsaw i enkelte flashbacks. Man får derimot se mer til han i spesiellt film nummer 2, 3 og 5, til tross for at han egentlig stryker med selv i film nummer 3.

Konseptet i Saw-filmene er det samme.
Uskikkelige sjeler blir satt på spill, for å teste sin egen vilje til å leve. Er viljen deres sterk nok til at de vil ofre noe fra sin egen kropp? Fellene de blir satt i er som regel veldig symbolsk ovenfor den fortiden og de gale valgene de har tatt i sitt tidligere liv før de ble plassert der de i løpet av filmene blir plassert.
Offerne for Jigsaw for hjerne en kasset de spiller av i en kassetspiller med diverse instruksjoner for å overleve, enten via en kasset, eller så får de budskapet via en dukke (som heter Billy), eller så kommer budskapet fra en gammel tv når en video John har spilt inn blir avspilt der og da.

Alle syv filmene har i Norge aldersgrense 18 år, og ikke uten grunn.
Filmene inneholder svært morbide historier, veldig usensurerte og veldig detaljerte bilder som viser menneskets indre natur som blod, organer og diverse godsaker (dersom du er kannibal, hehe). Det positive med disse filmene i tillegg til at den tilfredstiller et viss behov horrorfrelste har, er at alle filmene har en moral om at det til syvende og sist (bokstavelig talt) ikke lønner seg å være slem/et umoralsk dårlig menneske.

Av kjente fjes som har medvirket i Saw, kan det nevnes at vokalisten i Linkin Park har en rolle som rasist i Saw 3D, som er den siste og syvende filmen. Saw 3D/Saw 7 er også den eneste filmen i serien som kan sees i 3D.
På flere måter kan konseptet faktisk sammenlignes med filmen Seven fra 1995, en film med Brad Pitt og Morgan Freeman som også gikk ut på at diverse ofre ble satt i symbolske måter å dø på, som har med de syndene de en gang har begått.

Har du noe forhold til Saw?
Live or die – Make your choice!

3 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg