The Exorcist (1973)

Eksorisme er noe som er ulovlig i landet i dag. Og det er utrolig bra.
Det skal nevnes at det fortsatt blir begått en del eksorismer i verden i skjul.

Jeg har nettopp sett “The Exorcist”, en film som ble vist for verden aller første gang på 70-tallet.
Filmen går under sjangrene horror og thriller og ikke overaskende falt den godt og dypt inn i min urene sjel.
Vi møter den pene filmskuespillerinnen Chris MacNeil (spilt av Ellen Burstyn) som har en hektisk hverdag. Hjemme har hun sin søte og uskyldige datter på 12 år, Regan (spilt av Linda Blair).

I starten av filmen er Regan som barn jenter på 12-års stadiet flest. Snill, vennlig, leken og glad.
Den uskyldige lille jenten skal snart bli offer for djevelen selv som har tatt rom i kroppen hennes. Det starter i det små da hun begynner å komme med gloser og ord som hun ikke en gang har hørt av noen før. Det er snakk om veldig sexuelle fornærmelser hun kommer med, og ord og utrykk som “Fuck me” og “Lick me” er bare noe av det hun får klemt ut av seg.

Ordene er noe, men hun skal snart bare bli bokstavelig talt jævligere. Vi skal snart bevitne at hun vrir sitt eget hode helt rundt, spyr ut grønt slim også videre. Det er mye i denne filmen som er veldig overdrevent, som foreksempel når sengen hennes svever i luften, eller når hun selv svever i luften.

Ettersom det bare blir verre og verre ser snart moren ikke noe annen utvei enn å prøve eksorisme. Det har gått svært langt, og moren er i utgangspunktet ikke troende, altså ikke religiøs. 88 leger har hun snakket med, og alle legene har kommet med helt utrolig idiotiske meninger.

Hun får etterhvert hjelp av prest og psykolog Damien Karres (spilt av Jason Miller), og enda litt senere slenger også den katolske presten Merrin (spilt av Max von Sydow) seg med på laget i håp om å få hjulpet den uskyldige jenta med å befri seg fra de onde kreftene. Merrin har forresten også tidligere erfaringer med eksorsisme i Afrika.


© Bilde tatt fra tv.msn.com


“Mamma, se hva jeg kan!”, hehe… Kunne ikke dy meg.
© Bilde tatt frathatwasabitmental.com

Utvilsomt blir utfordringen med Regan sjokkerende uvanlig for selv Merrin. Og uten å røpe for mye kan jeg si så mye som at det ikke går bare bra med de to prestene mot slutten.

Hvordan hele filmen til slutt ender vil jeg ikke ødelegge spenningen for dere som enda ikke har sett den, med å avsløre. Filmen er en klassiker og tidligere nevnt som “the scariest movie of the time”. Ikke uten grunn.
I dag er nok ikke filmen så veldig skremmende, sammenlignet med mye som har blitt laget i ettertid. Men vi skal huske på at dette er en film som ble spilt inn i 1973. Den er en klassisk, horribel film, bassert på boken med samme navn, som igjen er inspirert av en sann historie.


© Bilde tatt fra thehollywoodnews.com

Helt til slutt vil jeg nevne at filmen fikk en rekke politianmeldelser da den kom ut, og den ble ikke vist i Norge før året etter den hadde premiere. Den hadde 18-årsgrense helt til aldersgrensen ble satt til 15 i 2000. Regissøren av filmen hadde forresten som krav at den ikke skulle klippes om og sensureres, og da den kom ut i Norge fikk den en noe begrenset visning.

Med andre ord; en klassiker fra Warner Bros som er verdt å se. Den er noe for seg selv. Og jeg har herved fått en “ny” favorittfilm! 🙂

Se den du også!

Terningkast

Vi reblogges!

7 kommentarer
    1. Husk at hun også voldtok seg selv med kniv. Hvilket også var en smuuuule ekkelt og litt overdrevent 😉 😀 ekkelt film :s bra skrevet 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg