Mary Shelley`s Frankenstein (1994)

Frankenstein er en eventyrfigur vi fleste har hørt om, men hvor mange kjenner til historien som Mary Shelley debutterte med anonymt i 1818?

I filmen møter vi Victor Frankenstein (spilt av Kenneth Branagh) som blant annet mister sin kjære mor. Han blir helt fra seg og lover seg selv at han skal finne løsningen som gjør at ingen lenger trenger å dø. Han reiser fra sin familie, for å studere i Ingolstad. En av de som skal savne han mest er hans søster og nå forlovede Elizabeth (spilt av Helena Bonham Carter), mens han er borte sender hun flere brev til han, som lovet.
Da hun til slutt ikke har fått svar på en god stund kjenner hun at det er noe galt og tar avgjørelsen om å finne han.

I mellomtiden har Victor fått nytt liv i noen gamle ideer fra sin mentor Dr. Waldman (spilt av John Cleese), som dessverre nå også har falt fra. Victor har bestemt seg for å sette sammen råmatrialle fra døde mennesker. Dvs diversje kroppsdeler fra den ene døde personen etter den andre. Han har nemlig funnet oppskriften til å skape liv på nytt, til tross for klare advarsler fra Waldman.

Victor lykkes til syvende og sist med sitt stormannsgale prosjekt, men så fort han har lykkes ønsker han raskt å drepe sin oppfinnelse igjen! Han lykkes ikke, og skapningen hans som i senere tid er mest kjent som Frankenstein, er ute i det fri.
Frankenstein-monsteret (spilt av Robert De Niro) er i utgangspunktet et missforstått freak som har en drøm om å skaffe seg venner. Hans første møte med menneskene ute på gata er ikke av de gode da befolkningen raskt lar sine fordommer mot hans ytre ta overhånd, og de går til angrep på stakkaren. Frankenstein-monsteret forsvarer seg kun med nødvendige handlinger, men hans fysiske overevner gjør at folk hater han enda mer da han klarer å drepe noen i selvforsvar.


© Bilde tatt fra dvdbeaver.com

Uhyret klarer å komme seg vekk fra gata og finner raskt en grisegård som han sniker seg inn i bingen til, forså å overnatte i grisebingen. Mellom en sprekk inn til gårdens enkle trehus overhører han menneskenes kjærlighet og samspill, og det er tydelig at han ønsker seg en familie selv når han finner ut hva det er for noe. Han legger anonymt igjen fra seg mat til dem da han finner ut at de ikke har de helt gode rådene til vinteren. Familien skjønner naturligvis ikke hvor den anonyme hjelpen kommer fra, men er svært takknemlig. Da de til slutt får sett utseende på “den reddende engelen” deres, jager de han ut med vold…

Frankenstein-monsteret er knust, og vil ha hevn!
Han finner igjen dagboken til sin skaper Victor og leser hvordan og hvorfor han ble skapt. Han finner også ut hvor Victor bor, og bestemmer seg for at han skal få sin skaper til å skape en kvinne til han, på samme måte som han selv ble skapt. For å få Victor til å skjønne alvoret lar han sine hatefulle sider trå frem, fremfor de gode sidene fylt av kjærlighet. Frankenstein-uhyret går langt for å få sin drøm om en kvinne og venn oppfylt, og man kan trygt si at de metodene ikke ville funkert like godt i virkeligheten for de som ønsker seg en venn eller kvinne.


© Bilde tatt fra brassgoggles.co.uk


© Bilde tatt fra 24.media.tumblr.com

Jeg skal stoppe å fortelle mer av handlingen nå. Resten lar jeg bli igjen til dere som enda ikke kjenner til hele eventyret.
“Mari Shelley`s Frankeinstein” er tro mot originalen. Den er regissert og satt sammen på en troverdig og ærefull måte, som ville gjort Mary Shelley stolt! Kenneth Branagh, Helena Bonham Carter og Robert De Niro er alle store stjerner, som også i 1994 gjorde stor ære på Frankenstein-legenden! Musikken er briliant, hele filmen er en klassiker som virkelig fortjener å få sitt eventuelle støv vasket vekk.

Dette er en klassiker som er verdt mer enn bare en titt!

Terningkast

Vi reblogges!

3 kommentarer
  1. vaniljeogpepper: Bare hyggelig store søster, prøver å gi folk en grunn til å følge med på bloggen min enda. Ser at statistikken har gått litt ned i ferien, håper det bare er ferien, og at jeg ikke trenger å stresse alt for mye.

   Filmanmeldelser er i alle fall noe jeg har funnet ut at jeg faktisk liker godt å skrive også. Og som nevnt, Frankenstein-filmen fra 1994 er et must!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg