Belle Gunnes – Massemorderen fra Selbu

Når man får blod på tann og penger i lomma er det gjerne noe makabert som har skjedd.
Innbygda er ei mindre bygd i Selbu kommune, som ligger i Sør-Trøndelag av alle stusselige fylker.
Det kryr riktignok ikke av kjente fjes og personligheter fra Selbu i dag, men noen navn oppover åra finner man.

Deriblant finner man navnet Belle Gunnes (født som Brynhild Paulsdatter Størset) som ble født 11. november 1859. Dette var en tid for de fattigste familier og mennesker måtte stå bakers i kirken, mens de mest vellykkede innen økonomi og status fikk stå lengre frem.
Det skal sies at mange av historiene rundt Belle Gunnes ikke trenger å stemme helt og holdent etter det man hører, blant annet hadde man på hennes tid langt i fra ikke noe av det samme innen teknologi og vitenskap som vi har i dag.


Belle i ung utgave.
(Bilde: ika-trondelag.no)

Et av ryktene og historien rundt denne kvinnen skal ha det til at hun ble gravid som ungdom, i veldig ung alder, og at hun ble sviktet av gutten på grunn av at det var for store forskjeller på hvor de kom fra, og hvor mye de eide og ikke eide. Fosteret skal hun ha mistet, og det gikk også en påstand om at gutten hadde sparket Belle i magen, og at han en kort tid etterpå ble funnet død. Om Belle var gjerningskvinnen som drepte han, finnes det ingen bevis for.

Belles store drøm var å få flytte til USA, noe hun fikk gjennomført i 1881, da hun flyttet til Chicago, og det var hennes søster Nellie Larson, og Nellies mann John som betalte reisen.
I Chicago ble Belle som alle andre kvinner der nede frarådet på det sterkeste i å snakke med fremmede menn, og det var også noe som etter en kort tid burde gått andre veien også.

“Som kvinner flest” var også penger, eiendom og høy status viktig for Belle, og grådigheten, stormansgalskapen samt drømmene begynte tidlig å ta overhånd. Hun gikk bokstavelig talt over lik, for å komme dit hun ønsket å komme.
Etter 9 år ekteskap med ektemannen Mads Ditley Anton Sørensen, fikk hun omsider barn, som etter høyest sannsynlighet var adoptert.

1886 fant Belle inspirasjonen til et nytt liv som ble av det makabre slaget. Da Herman Webster Mudgett, bedre kjent som Dr. Henry Howard Holmes ble avslørt for en rekke seriemord og forretningssvindler, var Belle bestemt på hva hun skulle drive på med av bloddryppende forretninger. Samme året som “Holmes” ble den trolige inspirasjonskilden for Belles planer, dør plutselig en av Belles “datter” Caroline, 12 år senere dør også “sønnen” Alex.


Resteparten av hodet til Ole Budsberg.. Bare èn av flere som fikk spandertpå en togbillett til nattens land av den omtenksomme, kjærlige kvinnen.
(Bilde: www.laportecountyhistory.org)

Belle ble mer og mer bevist på at “barn” og ektemann skulle være forsikret, noe hun lyktes med å få til. Og det hadde vært ønskelig for meg å si at det var kun de nevnte barna som skulle date gravkammeret, men omsider forsvinner også Mads. I følge Belles naboer skulle Mads vært oppservert noen timer mens han lekte med barna, før han forsvant for godt. Det skal sies at han hadde forsikringer i to forsikringsbyråer, noe som Belle ikke tapte på da han “plutselig” forsvant.

Legen som etterforsket liket av Mads, kjente begge i forholdet. Og han mente at det var et forstørret hjerte som gjorde at Mads fikk sin bråe død, noe en annen, eldre lege var enig i da han så attesten.
Etter gravleggingen av Mads var det ønskelig av hans bror at han skulle graves opp igjen. Mads bror ønsket nemlig en ny obduksjon som ville koste 300-400 dollar, noe han ikke hadde råd til.
Etter ektemannens død fikk Belle utbetalt 5000 dollar. Økonomi og status var mer enn på god vei dit Belle ønsket, men hadde hun fått nok? Hehe, fanden ler…

Mads ble ikke Belles første og siste ektemann. Etter en stund fant hun “kjærligheten” med Peder Gunnes (som hun da mest sannsynlig fikk sitt kjente etternavn etter, fordi hun het Belle Sørensen før giftemålet med Peder), Peder og Belle ble gift, og Belle fikk også med to nye barn på kjøpet. Belle og Peder drev grisefarm sammen, og det er fremdeles lov for dere som liker harmoni og idyll, å håpe at nå skal sola titte opp i historien? Tadda, plutselig dør Peters yngstedatter, og det skal sies at Peders andre datter var det ENESTE barnet som Belle har delt omsorg med, som skal ha overlevd den djevelske kvinnen.


En av Belles fosterdøtre gjennom åra; Jennie Olson, som 16-åring ble hun drept julen 1906.
(Bilde: aftenposten.no)


Andrew Helgelien ble en av Belles mange ofre gjennom årene. Han ble så hyggelig som partert og deretter nedgravd i en sekk.
(Bilde: aftenposten.no)

Ekteskapet med Peder var ikke like langt og tålmodig som ekteskapet med Mads, etter kun 8 måneder etter bryllupet ble Mads funnet død. Hans skjebne endte opp på kjøkkengulvet med kløyvd bakhode og knust nese. Belles forklaring var at en kjøttkvern hadde falt ned fra ovnshyllen, forså å truffet han i hode. Etterpå ble han i følge henne selv så trett at han la planer for å legge seg, og kort tid senere falt om død – Helt “plutselig”!

Da han var død vokste det uenigheter om det var Belle eller Peders sistlevende datter Swanhild (svane, hehe) som skulle få arven. Peders slektninger var bekymret og “paranoid” for at Belle skulle avlive Swanhild, og bestemte seg for Swanhilds trygghet å faktisk kidnappe henne, slik at hun var trygg for Belles umenneskelige griskhet.

Som nevnt lengre oppe i dette blogginnlegget fikk Belle takk og lov aldri tak i Swanhild, så for å gjenta meg selv; Swanhild ble ikke drept.
Hadde Belle nok status, penger og eks-ektemenn på samvittigheten nå?
Hvis jeg forteller at hun etterhvert begynte å opprette nye interesser i kontaktannonser så er vel svaret; Nei!
Mye vil ha mer, og fanden vil ha fler. Bedre utrykk av de mest kjente skal du lete lenge etter, av det som dekker denne maktgale kvinnen.

Vel, da som nå så var USA fult av ensomme og desperate menn, og flere av de lot seg forføre av Belles kjærlighetsbrev. Til tross for at hun ba de tidlig om å sende med penger i konvoluttene, så var ektemennene fortsatt for blendet til å fatte misstanke om noe som helst sært. “Vår kjærlighet er så stor at ingen vil forstå den. Ikke fortell noen at du kommer”, var det heller ikke alle som våknet av. Og Belle fikk som hun ville. Likhaugen og pengene vokste. Flere av mennene skal hun ha fôret vekk til grisene på gården. Og ja, de skulle selvfølgelig ta med alle pengene sine når de dro.. Ikke noe misstenkelig eller rart i det. Hun ville jo bare at pengene ikke skulle være ensomme, og savne eieren sin (ber om at ironien blir forstått).

La oss spole til slutten!
Natt til 28. april 1908 brant Belles daværende hus ned. Det ble funnet et hodeløst lik, samt tre barnelik, som var “hennes” barn. Folk mente at det hodeløse liket var Belles, mens andre mente at Belles kropp var større og at det ikke kunne være henne. Av barna var det eldste på 11 og det yngste på 5, mellomstebarnet var på 9 år. Mannen som dagen etter ble arrestert for brannpåsettelse het Ray Lamphere, og rettsaken mot han startet på høsten.
Om det hodeløse forbrente liket, var Belle er selv i 2012 et mysterium og spekulasjoner. I dag står det forresten at annet hus, der det nedbrente huset en gang sto. Det er nå gravd ut en crossbane der Belles hage en gang lå. Mens hagen ble gravd opp til fordel for denne nye crossbanen, ble det funnet bein, som etter høyest sannsynlighet hadde ligget der mens Belle var der.


Branntomta!
(Bilde: nationen.no)


Belle og de tre barna som ble funnet omkomne i brannen.
(Bilde: wikipedia.org)

Det er ikke alle gutter og jenter som er svigermødrenes store drøm, men det er tydeligvis ikke alle svigermødre, stemødre, adoptivmødre og andre type “mødre” som er barnas drøm heller. Og snipp, snapp, snute så tenkte jeg å avslutte denne teksten ved å putte den i min bloggrute!

Forresten, jeg må gjøre denne grusomheten litt tydeligere helt på tampen. Hvor mange mennesker Belle skal ha drept er usikkert, men det er perr dags dato et miniums tall som sier antall 40 drepte, men merk at jeg har skrevet minium. For helst (ikke) så ligger tallet nærmere enn tresifret sum, og helst har hun faktisk klart å sende over 100 menneskeskjebner 7 fot under jorda.

Nå vil jeg avslutte denne solskinnshistorien med noen spørsmål til dere som fortsatt henger med, og leser. Hva er oddsen for at Belles historie kunne foregått i dag, med tanke på dagens elektronikk, kommunikasjonsvirkemidler og kunnskap? Hadde en kvinne som Belle i 2012 kunne operere like lett? Neppe! Og takk “Gudene” for fremskrittene, takk Gud for at ikke alle lever etter Amish-folkets villkår og galskap..

Vi reblogges!

18 kommentarer
  1. Så en dokumentar om Belle på tv2 for lenge siden. Utrolig alt hun skal ha gjort. Syke syke dame. Vi er nok mye mer utspekulert enn mannfolka når det først kommer til stykke. Har hørt at det kommer ( eller har blitt lagd?!?!) film om Belle Gunnes!

  2. Mrs L.A: Helt korrekt og riktig, Angelina Jolie er faktisk tiltenkt rollen som Belle Gunnes i filmen du sikter til.
   Det er også laget flere filmer om Gunnes før, deriblant en stumfilmpresentasjon av historien som kom ut… 1908!

   Og det finnes tv-serier og andre filmer av litt nyere tid også, som er inspirert etter denne historien.

  3. Fascinerene historie,har seff fått den med meg tidligere,men skader ikke friske opp i hukommelsen:))
   Men jo jeg tror at slike ting foregår enda,å kanskje med bakgrunnsfolk innvolvert-menneskehandelnarkotrafikken bla annet -vi snakker om ‘de mindre heldige’ uten så mye av dem tekniske fordelene, bla annet,men som blir styrt og truet eller voldtatt,torturert OG drept av en selvutnevnt diktatorlandsstyrer’konge’.
   Kvinner,menn og barn blir fortsatt drept for makt og penger.

  4. Syns slike saker er så spennende å lese om, gjerne legg ut flere slike 🙂
   Det er skrekkelig at egoisme og maktsyke personer er i stand til å drepe for egen ”vellstand” Gjør meg virkelig vondt og blir dårlig av tanken på menneskene som levde i uvitenhet om hennes galskap.
   Syns forøvrig veldig synd på de tre barna, så vakre og uskyldige..# Og den 16år gamle jenta # *sukk* Onde mennesker…

  5. vaniljeogpepper: Det er nok mer urimelighet i det du sier enn man skulle ønske, med andre ord; Du har rett!
   Bare at i dag, tror jeg det er enda verre og hakket mer organisert, med tanke på at vi har kommet videre et parr punkter, med hvordan vi finner ut av ting og sånn..

   Ja, nå er det ikke alle land som er like god på å etterforske og finne ut av ting heller da.. Også har vi steder hvor folk “driter” mer i det..

   Sant som du sier, barn og voksne av begge kjønn blir fortsatt drept for makt, penger, og også ting som er enda mindre betydelig i det store bildet..

  6. Lykkelys: Jepp, det er spennende. Nettopp en grunn til at jeg har drevet såpass research på det. Og faktisk fisket opp nok bakgrunstoff til å skrive nettopp slike innlegg som dettet.

   Ja, Belle var virkelig et maktsyk og overegoistisk monster! Ikke noe normalt menneske.
   Kan nok lovlig tenkes at det kommer flere lignende innlegg i fremtiden! 🙂

  7. dæggern. ho så veldig misfornøyd ut på det siste bildet med unga. hadde glemt henne litt, lenge sida jeg har hørt om ho, så “moro” å friske opp arkivet litt

  8. tror ikke jeg har hørt om ho her faktisk ellers har jeg fortrengt det forferdelig dame :S kald og rett og slett ond tvers gjennom. Grusomt… Men utrolig bra skrevet og utrolig spennende å høre å lese om sånnt så enig med lykkelys kom gjerne med flere sånne historier. Jeg tror ikke dette er like enkelt i dag men finnes fortsatt syke syke mennesker….

  9. Catrine aka Cakki: Forferdelig kald og ond tvers gjennom er godt og nokså riktig oppfattet. Tilfredstillende å høre at blant annet du og lykkelys setter pris på tekstene, og at dere vil lese mer. Og det skal jeg gjøre mitt beste for å få til.

   Vanskeligere er det nok i dag med slike forretninger, men det eksisterer helt garangtert!

  10. Interessant lesing!!
   Men du, hva med han “eks-politimannen” eller hva han nå var, i statene et sted, som hadde greid å gjemme liket av alle disse jentene på en eller annen strand. Det var jo bare tilfeldig at noen oppdaget det… Men, det blei oppdaget, og jentene hadde jo blitt meldt savnet, så det var kanskje bare et tidsspørsmål uansett..

  11. Elin Slåen: Alt sånt tror jeg nesten vil være et tidspørsmål. Men i enkelte situasjoner tar det grufull lang tid før noe gjøres. Det er ikke alle som tørr å si ifra heller i situasjoner hvor de finner ut at det er noe som er galt. Mange som tyster fordi de er redd for sitt eget skinn, bein og blod.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg