Mytene rundt “The Texas Chain Saw Massacre”

Husker du første gangen du så Tobe Hoopers kult-klassiker The Texas Chain Saw Massacre? Husker du hvor utrolig voldelig og blodig den var?

Kan du huske hvor utrolig ekte alt føltes, for ikke å snakke om at man faktisk var i tvil om det man ble presentert ikke bare var en “vanlig film”, men ekte vare?

Vel.. Om ikke alt man trodde den gang og har tenkt i ettertid av å sett filmen ikke nødvendigvis stemmer 100% så kan man i hvertfall si én ting ganske sikkert. Få filmer har hatt like mange myter rundt seg som nettopp The Texas Chain Saw Massacre. 

I dette innlegget skal vi ta for oss noen av de mest kjente mytene rundt den udødelige klassikeren som feiret 40 år den 1. oktober tidligere i høst.

“FILMEN ER BASERT PÅ EN SANN HISTORIE”
Allerede før filmen hadde premiere ble det skapt rykter om at filmen var ekte vare. Og det er kanskje ikke så rart at såpass mange faktisk trodde det på blodig alvor.

Personlig tror jeg at jeg aldri hadde vært blant de som ville trodd det da samtlige scener er litt overspilte etter min mening. Men på en annen side kan jeg forstå de som var i tvil, eller til og med var overbevist om det motsatte av det som viser seg å være fakta i dag.


© Bildet er tatt fra texaschainsawmassacre.wikia.com – Familien “Sawyer” fra The Texas Chain Saw Massacre.

For til tross for litt overspilling innimellom er skuespillet samtidig ganske bra sånn ellers. I tillegg er jo flere av filmens scener filmet med håndholdt kamera, med andre ord, ikke stativ – Noe som også var med å gjøre at det hele føles mer ekte.

Det som derimot skapte disse mytene var vel likevel ikke hvordan filmen ble produsert, men hvordan den ble markedsført. Jepp, filmen ble faktisk markedsført som om det var en sann historie.

Vel, uansett. “Motorsagmassakeren i Texas” (som mange kaller den i Norge) er verken ekte og heller ikke basert på en sann historie. Men INSPIRERT av en sann historie derimot, det er den. Om ikke veldig inspirert så er den i alle fall lettere inspirert av historien til en av tidenes mest beryktede seriemordere, Ed Gein.


© Bildet er tatt fra galleryhip.com – Gunnar Hansen her i rollen som “Leatherface” i The Texas Chain Saw Massacre.


© Bildet er tatt fra myepsilon.org – Edward Theodore Gein – Den ekte “Leatherface”.

Ed Gein var en mentalt forstyrret mann som blant annet gravde opp lik fra graver forså å lage seg møbler, klær og masker. Skurken i The Texas Chain Saw Massacre-filmene “Leatherface” har flere ganske klare likheter med Ed Gein, blant annet at de begge laget masker av menneskehud. Attpåtil er også huset som Leatherface og hans forskrudde familiemedlemmer bodde i i den første filmen nesten identisk med det Ed Gein holdt til i. Bare for å nevne noe.

Det er riktignok ikke “bare” Tobe Hooper som har hentet inspirasjon fra den grufulle historien til Ed Gein da filmer som “Psycho” og “The Silence of the Lambs” også fant denne forstyrrede mannens ugjerninger som ganske fascinerende, hvilket de også er.

“HUSKER DU HVOR BLODIG DEN VAR?”
Nesten hver gang videovold-debatten har “poppet opp” i media er det særlig The Texas Chain Saw Massacre som har blitt trukket frem som blant de verste eksemplene.

Joda, den har absolutt et par ubehagelige øyeblikk og særlig hvis man sammenligner filmen med det meste folk flest var vandt til eller ikke vandt til å se da den kom ut i 1974 så er TTCSM utvilsomt en av de mer brutale filmene man den gang kunne se.

Filmen ble bannlyst i flere land deriblant vårt eget lille Norge. Ok, volden i filmen er en ting, men hva med alt blodet for ikke å snakke om gørret filmen har å by på? Jeg mener.. Hvilket blod, hvilket gørr?

For det er jo mange som mener å huske at filmen hadde en del av nettopp disse ingrediensene, mens faktumet er at filmen har ganske minimalt av begge delene. Det er faktisk overraskende lite blod og gørr i The Texas Chain Saw Massacre. Så hvorfor er det så mange som mener å huske det motsatte?


© Bildet er tatt fra ww3.hdnux.com – Karakteren “Sally” (spilt av Marilyn Burns som døde tidligere i høst, 5. august 2014) blir plaget av familien Sawyer.

Jeg tror at svaret på dette er ganske enkelt. Vi mennesker er utrolig flinke til å skape våre egne bilder oppi hodet som igjen gjør at vi sitter igjen med et litt annet etterinntrykk om ting som ikke nødvendigvis stemmer med hvordan ting faktisk var.

De aller verste bildene og minnene folk flest har fra The Texas Chain Saw Massacre er ikke de man så på lerretet/ skjermen, men de vi skapte i vårt eget hode.

Hvilke minner har du fra The Texas Chain Saw Massacre? Hva synes du er den mest interessante myten rundt klassikeren?

Vi reblogges!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg