Up and down with Alice Cooper!

Tenkte å skrive litt om herligheten som regnes som faren, grunnlegeren og skaperen av musikksjangeren sjokkrock.
For en del uvitende hoder kunne det sikkert rulle en hodeløs tanke; “Åja, han skal skrive om Marilyn Manson, igjen!”

Njai, det skal jeg ikke.
For grunnleggeren av sjokkrock-sjangeren regnes nemlig til å være Alice Cooper, eller Vincent Damon Furnier som han er født som. Han er født den 4. februar 1948 og er noe av det beste som skjedde på 40-tallet, da det meste av ondskap på den tiden var bare dritt.


© Bildet er tatt fra theronneel.com

I utgangspunktet var Alice Cooper ikke en artist, men et band som ble skapt i Arizona i midten av 60-åra. Først het bandet The Earwigs til de i 1965 ble The Spiders, forså å senere kalle seg The Nazz. Men i 1968 bestemte de for å kalle seg Alice Cooper siden de oppdaget at det var noen andre som alerede kalte seg for The Nazz.

Som mange andre rockeband startet de med såkalt garasjerock, og spilte på mindre arrangementer i hjembyen.
Karrieren var ikke i starten særlig lønnsom, ikke før de ved et hell møtte på selveste Frank Zappa. Til tross for at de fleste syntes at musikken deres låt dårlig og ikke var noe å høre på ble de likevel mer og mer berømt for ting som hendte på scenen.
I 1969 ble Alice Coopers debuttalbum Pretties For You innspilt på Straight Records, takket være Frank. Det ble ikke veldig bemerket der og da, men er i dag sett på som en spesiell kuriositet av en del fans verden over.

Kort stund etter utgivelsen spilte de på Toronto Peace Festival hvor blant andre Jerry Lee Lewis, John Lennon, Yoko Ono, Little Richard, Chuck Berry og The Doors også var. Underveis ble en ekte kylling kastet opp på scenen som Cooper ikke trodde var ekte, så han kastet den dermed ned igjen noe som resulterte i et lite blodbad for den kyllingen da den traff bakken, hvorav det da oppsto et rykte om at han bet hodet av kyllinger på scenen.


© Bildet tatt fra worleygig.com

I 1970 flyttet bandet til Detroit som da var USAs største scene for hardrock. Der møtte de musikkprodusenten Bob Ezrin som så en god fremtid for bandet og ville gi de en sjanse til å bevise at han hadde rett. De fikk en kontrakt med Warner Bros og fikk så sitt tredje album innspilt, Love It To Death som da ble utgitt i 1971. Copper fikk så sin første hit på topplistene i USA, I`m Eighteen! En sang mange rockefanatikere burde ha hørt om av gamle og nye generasjoner i dag!!

I 1972 var det klart for å spille inn enda et album, et album som virkelig skulle ta av. I 1972 ble nemlig kultalbumet School`s Out, kidsa elsket det, foreldrene derimot… Hatet det. Dette albumet hadde en del ting som spesielt provoserte en del kristne fanatikere og finere folk. Blant annet hadde bandet laget en bauta som symboliserte akademisk anarki.
Da året 1974 kom ble bandet oppløst og Vincent Damon Furnier bestemte seg for å fortsette, solo, som nettopp; Alice Cooper.
Samme året kom det dessuten ut en Greatest Hits-plate. Alice Cooper skulle ikke bare tilhøre rocken, han skulle også til tross for sitt mørke vesen tilhøre barna da han blant annet har vært gjest i Jim Hensons elleville tv-show “The Muppet Show”.


© Bildet tatt fra last.fm

De andre medlemene i det oppløste bandet gjorde det ikke så bra, men Alice derimot skulle ikke klage. Noen grunn til å klage skulle han heller ikke få da Welcome To My Nightmare kom ut i 1975. Men det skulle ikke bare være fryd og gammen for selv denne mannen heller. I følge han selv led han av et alkoholproblem på den tiden, og drakk flere bokser Budweiser ukentlig, i følge han selv. Senere skulle det dessverre begynne å gå noe nedover for han også på musikkfronten en stund, og Cooper ble også innlagt på mentalsykehus grunnet sine problemer for en stund, der han også skrev noen låter. Blant annet skrev han en kjærlighetslåt der til kona: “How You Gonna` See Me Now”.

På 80-tallet kom han seg mer på beina igjen og gikk på nytt i studio, denne gangen med en annen profil. Tidligere hadde han kjørt en stil med blant annet langt hår og “skummel” sminke. Nå hadde han for en stund lagt fra seg sitt alterego og sto frem som et mer korthåret og personlig figur. I 1980 kastet han seg på punkbølgen med albumet Flush The Fashion, uten å være veldig synlig i det miljøet for det. Heller ikke album som Special Forces (1981), Zipper Catches Skin (1982) eller DaDa (1983) gjorde at han skulle få noe midlertidlig comeback som den helt store. Han skulle også snart gå inn i en ny ond sirkel alkohol messig, noe som holdt på å ta livet av han.

I 1986 tok han frem sitt alterego som Alice Cooper igjen, men i en litt annen profil enn tidligere. Etter at han i 1986 ga ut albumet Constrictor har han fremstått som kristen, avholdsmann og som en lovlydig, amerikansk statsborger.

Da 1989 kom for tur slapp han blant annet hitlåten “Poison” som i dag og da regnes som blant Alice sine største hitlåter ever!


Cooper fremfører “Feed My Frankenstein” i Skånevik, sommeren 2009.
© Bildet er tatt av Sara Helene Maurstad

I tillegg til musikk har han også medvirket på lerettet, da han blant annet har spilt i MTV-vampyrfilmen “Suck” fra 2009, samtidlig som han også laget tre låter til en av “Fredag den 13”-filmene(men ble ikke brukt fordi skaperne mente låtene ble for “harde”). Han har også opptredt med andre kjente fjes, blant annet mitt store rockeforbilde og helt Marilyn Manson!

Alice Cooper er fremdeles utvilsomt veldig heit i enkelte miljøer, og for en del trofaste fans vil han alltid være høyt prisatt og elsket, og vil aldri bli glemt, selv ikke om 100 år!

Vi reblogges!

4 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg