Sextorturist og massemord-grevinnen Elizabeth Báthory!

Grever og grevinner har som regel hatt sine grådige og ondartende roller i film, tv, bøker og historier. Om grevinna eller greven kommer fra Norge, Sverige eller Ungarn for den saks skyld, spiller sjelden stor rolle. Det er nesten bare i den tyske lillejulaftens sketchen “Grevinnen og hovmesteren” at jeg har sett en grevinne som bare er grådig og fin på ting, uten at hun nødvendigvis fremstår som alt for ond.


Bildet er hentet fra: www.flickr.com

Vi skal forflytte oss fra grevinnen og hovmesteren, til en annen grevinne med ungarsk bakgrunn.
Grevinne Elizabeth Báthory de Ecced ble født den 7. august 1560. Hennes far var den adelige offiseren Georg Báthory, Elizabeth ble født på familiens gods Nyírbátor i Ungarn og brukte den største delen av ungdomstiden sin på et slott kalt Ecsed, hvor hun lærte latinsk, tysk og gresk. Alerede som 11 år ble hun forlovet med den dobbelt så gamle Franz Nádasdy, dersom moren hadde kjøpt borgen Čachtice som noe på “kjøpet” for han. Og foreldre tror at dagens barn er kravstore? Uansett, det var som 15-åring at Elizabeth ble gift, det er klart, det tar tid å planlegge bryllup.. Da hun ble gift ble etternavnet skiftet ut fra Báthory til Báthory-Nádasdy, og hennes bryllup skal visstnok være grunnen til at hun også valgte å gå over til lutheranismen.

Elizabeths stemor døde før bryllupet, noe som resulterte i at Franz tidlig arvet en god del betydelig arvegods.
I 1585 ble Elizabeth mor for første gang, ungen ble døpt Anna og samme år ble det malt et maleri av henne. Elizabeth fikk til sammen 4 barn, hvor 2 av de døde i ung alder. Ektemannen Franz døde også fra henne, av sykdom i 1604, og året etter det døde også Elizabeths bror. Kort oppsummert: Elizabeth ble en mektig og rik grevinne!

Hun eide etterhvert flere borger og byer litt rundt omkring. Akkurat som tv-såpen Hotel Cæsars Anker-Hansen-familie hadde sitt overhode Astrid, så fikk også Báthory familien sitt overhode Elizabeth.
I 1610 hadde kong Matthias II av Ungarn mottat en rekke klager på brutalitet og uregelmessigheter, og ga dermed visekongen György Thuzo oppdraget å sjekke ut om det lå noe i påstandene og ryktene. György stormet borgen Čachtice, og fant både døde og døende, som hadde blitt utsatt for brutale overgrep.

Han brukte ett års tid på å samle utallelser fra mer enn 300 vitner, og dermed ble Elizabeth arrestert, og ehm… Satt i husarrest, til hun sju dager senere ble stilt for retten. Vitnene beskrev der alt fra overgrep som inneholdt slag og brennmerking, og også seksuelt misshandling. Av politiske årsaker ble ikke Elizabeth personlig stilt for retten, men dermed fire av hennes undersåtter; Dorota Semtész, Ilona Jó, Katarína Benická og János Újváry. Alle unntatt Katarina ble funnet skyldig for drap på 80 stykker, og ble dermed drept, eller henrettet som det så fint skal skrives.

Elizabeth ble på en mååååte litt henrettet også. Merk at jeg sier på en mååååte.
Hun ble nemlig murt inne i en av sine borger, men hun ble murt inne med en del mat. Ehm, så kommer vi til enden av gladvisa. Elizabeth var ikke tilfredstilt på å spise, så hun døde. Men i og med at hun hadde vært murt inne i 4 år, så var det vanskelig å vite akkurat når hun ekstakt falt sammen og tok sin reisebillett til helvete.


Elizabeth badet der og da i unge jenters blod fordi hun mente at det ville gjøre henne yngre.
Så det er ikke bare dagens forskere som er på bærtur!
Bildet er hentet fra: curioustendency.blogspot.com

Ikke overraskende er Elizabeth helst i ettertid blitt omtalt som “den blodige grevinne”, og hun er etter en del rykter og påstander beskyldt for over 600 drap på unge jenter. Hun skal ha vært beskyldt for å torturere disse 600 jentene, og også voldtatt dem, og utsatt dem for andre seksuelle overgrep.

Man skal ikke alltid tro på hva man leser eller hører. Med “Se&Hør” i Norge, og en del ensomme alenemødre på kaffeer, og fylikker ravende fra pubb til kro så vet også vi at ikke alt vi hører trenger å være ubehandlet av en klype salt. Om saken var komplott eller skyld er et spørsmål som kan stilles.
Konge-fjotten Matthias hadde forresten vent 8 år etter han fikk de første anklagelsene om Elizabeth, før han i hele tatt valgte å gjøre noe med det, og da var han i en tid han hadde en større gjeld.
Komplott-teorien går blant annet utpå at undersøkelsene og den påfølgende tiltalen mot Elizabeth hadde politiske motiver idet de religiøse spenningene var veldig betydelig på den tiden, samt at hun som også var protestant sto i opposisjon til den katolske Hadsburg-slekten. Det betyr med andre ord at dersom Elizabeth SKULLE VÆRT skyldig ville hadsburgerne fått en god del av eiendommer i Transylvania (Ikke det samme stedet som transvestittene i filmen “The Rocky Horror Picture Show” reiste til nei, da det var et sted på annen planet:P).

Det finnes også en film om Elizabeth Báthory som kan bestilles på cdon.com for eventuelt interesserte ved å klikke her!

Ønsker alle sammen en bloddrypende, fin og god tirsdagsmorgen!
Vi reblogges!

22 kommentarer

Siste innlegg