Hvis dette var en film

Bokanmeldelse!

Livet er ikke alltid like snilt med oss som lever det, og det er ikke alltid at vi som lever det er like flinke til å fatte hvordan vi skal forholde oss til, og takle det livet presser mot oss.

Unge Besarta lever et relativt vanlig og trygt liv. Hun er glad i familien sin, som hun av og til småkrangler med. Hun går på skole og gjør det greit der. Hun elsker å henge med bestevenninnen Elise som hun dessuten har en filmklubb med, EA Films, helt alene.

Men en dag begynner de trygge rammene i Besartas liv å settes på prøve. Moren viser seg å være diagnostisert med kreft, og som ikke dette var nok begynner Elise å henge mer og mer med to andre jenter, Johanna og Helene, som Besarta ikke helt vet om hun liker eller ikke.

Besarta vil så gjerne fortelle venninnen om moren, men får det ikke helt til når Elise kommer henne i forkjøpet med en annen kjip nyhet: Foreldrene til Elise skal skilles! Blir det riktig av Besarta å fortelle om sin egen mor nå? Kreft er jo tross alt enda vanskeligere enn en skilsmisse. “Leit det med dine foreldre, men min mor har kreft”, liksom. 😒

Tiden går og dagene fra Besarta fikk den nedslående beskjeden blir flere, og lengre. Det blir stadig vanskeligere å fortelle noen som helst om alt det vonde hun går rundt og bærer på, alene. Særlig ovenfor bestevenninnen som hun nesten aldri får ha i fred mer uten at Helene og Johanna “henger etter på slep”.

«Hvis dette var en film» er debutromanen til Teuta Dibrani (f. 1993), og den tar for seg det å være et medmenneske med alt for mye å bære på, dårlig samvittighet ovenfor seg selv og andre, frykten for å tråkke feil, og et stadig behov for å gjøre “det rette”.

Det er lett å kjenne seg igjen i, og bli kjent med Besarta – som ofte bare blir kalt for Arta. 💖 Og selv hvor frustrert jeg måtte bli over at hun stadig holder ting inni seg i frykt for å si, eller gjøre noe feil, så har jeg samtidig ingen problemer med å forstå hvor alt kommer fra – selv om jeg heldigvis aldri har vært i samme situasjon selv.

For til tross for at jeg av og til gjennom lesingen tenkte tanker som “men du må bare..”, “de kommer sikkert til å forstå om du..”, “det er ikke sikkert de tenker sånn..”, så føles like fult alle tankene og valgene hennes veldig naturlige og troverdig. Hele Bertas tankemønster og måte å reagere, og ofte ikke reagere (utenpå) på, virker veldig ekte, og dette er en av bokens desidert sterkeste sider, ved siden av at den generelt er bra skrevet.

Jeg tror mange kan finne en trøst i å lese denne. Og jeg tenker at dette er ei bok som kan få flere som har litt vanskelig for å tørre og våge, og som av en eller annen grunn anser seg selv som “feig”, og sammenligner seg med hvor modig han, hun og de er i forhold, til å reflektere over at.. dette er mye vanligere enn man gjerne tror. Og stort sett så går ting bedre enn man frykter. Til slutt.

Hvor alle problemene til Arta ender opp skal jeg selvfølgelig ikke røpe her. Det håper jeg at du som leser dette innlegget nå vil finne ut av selv ved å lese denne fine boken som ikke er på mer enn 133 nokså lettleste sider. For min del har det vært både ubehagelig, vondt, fint, gøy og trist å “henge” med Arta fra vi først “ble kjent”. Men det har vært verdt det! – akkurat som et og annet vennskap der ute i virkeligheten 🖤

Jeg gir «Hvis dette var en film» 7,5 av 10 stjerner!

Aylar Von Kuklinski

Bloglovin: fullstendigkaos
Facebook: aylarvonkaos
Instagram: fullstendig_kaos
Tik Tok: aylarkuklinski

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg