Folks ordforråd og ordbruk

Se videoversion av blogginnlegget her

“Hore”
Tenkte å skrive et lite innlegg om noe som irriterer meg littegrann både i skriftlig og muntlig kommunikasjon.
Det er flere ord og setninger som folk enten bruker feil eller som blir overdrevet på en eller annen måte.

Ta ordet “hore” som vårt første eksempel.
“Hore” er et ord som beskriver en person som selger sex, altså som tar betalt for sexuelle tjenester.
Ofte blir det ordet brukt om noen (helst jenter) som har hatt flere kjærester eller ligg på kort tid. Så lenge vedkommende ikke har tatt betalt så er man fortsatt ikke hore, men da heller det jeg ville kalt løs.

“Elske” og “hate”
“Elske” og “hate” er de neste ordene jeg vil ta opp.
Begge disse ordene er i utgangspunktet to sterke begrep, som mer og mer mister sin styrke da de blir totalt overdrevet brukt om nesten hva som helst. Dersom noen for eksempel gjør noen en tjeneste som man blir glad for kan man få høre “åååå, tusen takk, jeg elsker deg”. Igjen, elske er et sterkt ord, og hvis man elsker noen så er man virkelig veldig, veldig glad i noen. Og da helst litt mer enn i bare noen sekunder, om dere skjønner.

Det å hate noen eller noe er også blitt veldig populært skal man tro ordvalget til mange i dag. Folk hater lærerne sine, foreldrene sine, sjefen sin, mobilen sin, Ipoden, pcen, senga… Kort fortalt, det er ikke måte på hvor mange ting og folk vi har uttalt at vi hater. Som regel så blir helst også dette ordet altså brukt uten at vi egentlig mener det. Ja, vi kan virkelig være intenst irritert, sint og lei av en viss ting, og jada, over lengre tid også… Men… Og jeg gjentar; Hat er et veldig sterkt begrep, og de fleste hater egentlig ikke noe(n) når de sier at de gjør det!

“Dust” og “idiot”
Helt til slutt vil jeg nevne ordene “idiot” og “dust”.
Jeg synes at hvis en person er dust eller idiot, så er man det virkelig.
Begge disse ordene er begrep om en mindre intelligent person. Det er forskjell på å begå en idiotisk handling, og det å være en idiot. Det samme gjelder også ordet “dust”.

Dessverre blir også disse ordene gjerne brukt dersom vi ikke er enig med noen i noe.
I går ble dette ordet faktisk brukt om en lærer som var masete. Altså mente noen jeg snakket med i går at læreren var dust av det grunnlaget at han/hun var masete. Jeg mener man skal skille masete fra idiot, og man må ikke være idiot selv om man maser en del. Det skal flere faktorer til for at man er en idiot eller dust, enn at man “bare” maser mye.

Disse ordene blir også brukt unødvendig og ofte i en rekke andre sammenhenger der det ikke nødvendigvis er tilfelle at noe eller noen er dust eller idiot, men jeg føler likevel at de som vil, de har forstått meg nå uansett.

Ikke sendt ønskelisten til julenissen enda?
Legg til et siste punkt; “Få bedre ordforråd + ordbok”!

(Og ja, jeg vet at jeg selv har syndet ved flere anledninger på overnevnte eksempler. MEN jeg har i det minste i de siste året bestemt for å forbedre meg til et bedre eksempel)

Vi reblogges!

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg