Hvordan oppbevare og stelle en tarantell?

Fikk i går en forespørsel fra en leser om jeg ikke kunne lage et innlegg om hvordan man tar vare på og steller en tarantell. I motsetning til en del andre kjæledyr man kan skaffe seg i Norge så er det ikke mye man trenger å gjøre og passe på om man går for en venn på åtte bein.

La oss starte med oppbevaring. Her finnes det flere løsninger, men det jeg anbefaler sterkest er et terrarium som man får kjøpt på dyrebutikk. Jeg vet at det finnes de som oppbevarer tarantellen sin i en eller annen plastboks, men det er ikke noe jeg vil anbefale. I såfall er det viktig at man lager bra nok med hull så den får luft. Det er en grunn til, til at jeg ikke vil anbefale mindre plastbokser, men det kommer jeg tilbake til.

Som alt annet som kryper og går må også taranteller ha næring. Når det kommer til fôr har man mye som kan fungere. Faktisk kan man velge så og si alt som ikke er større enn tarantellen selv, alt som ikke er i stand til å stikke eller bite den. Noe av det mest vanlige er sirisser som man får kjøpt på dyrebutikken, for 5 kroner stykke. Ettersom tarantellaer knapt er i stand til å se og ikke kan høre er det viktig at det man gir den er i levende live. Gir man den noe dødt vil den ikke merke det, altså vil det ikke bli spist. Man kan på en måte si at tarantellaen bruker benene til å se med, i den forstand at den føler det som rører på seg i nærheten med de. Som en radar så og si.

I tillegg til maten må man også passe på at det er vann tilgjengelig. Har man kjøpt akvarium/ terrarium på dyrebutikken følger det som regel med drikkeskål. Og man får også med en svamp som skal ligge i skålen for å forhindre at den ikke “faller uti” og drukner.

Noe som også er viktig er en god bunn. Det er anbefalt at bunnen er minst fem centimeter dyp, sånn at den har anledning til å grave seg ned hvis den skulle føle seg stresset. I verste fall kan den dø. I tillegg til en god nok bunn er det heller ikke dumt med en liten hule eller noe lignende den kan gjemme seg i/ under.

Når man renser buret og skifter bunn er det beste å oppbevare tarantellen et annet sted i mellomtiden. I dette tilfelle skulle det gå bra om man har den i en boks av plast, igjen, så lenge den får puste. Så lenge det ikke tar veldig lang tid, skulle det gå bra. Ved flyttingen av tarantellen kan man bruke pinsett, eller flytte den med hånda hvis du tørr det. Jeg kommer tilbake til håndteringen mot slutten…

Så må jeg ikke glemme det som går på grader og fuktighet. De fleste taranteller bør ha normal romtemperatur, altså 20-22 grader. Lurt er det også med en viss fuktighet. Som regel kan det holde med det vannet som er i drikkeskåla, hvis ikke kan man forsiktig sprute litt vann på veggene i terrariet/ akvariet. Obs: Aldri sprut eller hell vann på tarantellen, da det er noe den liker svært dårlig!!

En annen ting som er viktig å vite er at taranteller i likhet med slanger skifter skinn/ ham. Hvor ofte den gjør det varierer veldig utifra blant annet fuktighet og grader. Dagene før dette skjer er den oftest ikke interessert i å spise, Det er også veldig typisk at den har lagt på seg litt ekstra, uten at den altså har spist noe særlig. I tillegg kan den også være ekstra aktiv dagene før og den kan godt finne på å spinne seg en hule.

Når skifteprosessen starter legger den seg på rygg. Prosessen tar som regel noen timer. Det er mange som blir litt skremt første gang den skjer og tenker det verste, men dette er ikke farlig. Bare pass på å ta ut alt som finnes av fôr når dette skjer. Den er nemlig svært sårbar under skiftingen, og tar man ikke ut alt av levende fôr på dette tidspunkt kan det i verste fall ta livet av den. Når den er ferdig er det bare å ta det gamle skinnet ut og du kan gjøre hva du vil med det. Om du vil kaste det eller ta vare på det som foreksempel pynt er helt opp til deg.

Helt til slutt skal jeg ta for meg det som går på håndteringen. Skal du først holde tarantellaen tar du den ene hånden foran den mens du forsiktig dytter borti bakbenene med den andre. Noe jeg IKKE vil anbefale er å dytte borti rumpa på den da de aller fleste nervene er nettopp der. I verste fall kan den skvette såpass at den dør. Så sats heller på et forsiktig “dytt” borti bakbenene.

Er man skjelven er det best å ikke holde en tarantell, den merker veldig fort om du er nervøs og da er det ekstra lett at den stikker, biter eller skyter fra seg hår fra bakkroppen. Disse hårene setter seg i huden og fremkaller intens kløe. Er man så uheldig å få disse hårene i øynene må lege oppsøkes umiddelbart! Før en tarantell angriper gir den en advarsel ved å løfte de fremste bena.

Og en siste ting. Aldri ha flere taranteller på et og samme sted. Det ender helst med at den ene tar livet av den andre. Skal du ha flere taranteller må du også ha flere bur/ akvarium/ etc. Taranteller er kannibaler og dreper sine egne, i de fleste tilfeller.

4 kommentarer
    1. Åh.. Så herlig lesning! Lærte masse av dette innlegget.. Har fem stk. på jobb, skal følge rådene dine så godt det lar seg gjøres! Takk 🙂

    2. Faen ass, har tenkt til å skaffe meg tarantella for å overvinne min fobi! Detta blir spennende!

    3. Ung kar med fobi: Hvis du har fobi og ikke egentlig bryr deg så veldig om taranteller, gi faen i å skaffe deg en! Husk at taranteller er liv det også som fortjener en eier som faktisk vet en del om dyret og som bryr seg om dyret, og ikke bare har skaffet seg et for å overvinne en og annen fobi. Synes det er litt egoistisk av deg…

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg