Hva er selvfølelse? (GJESTEINNLEGG skrevet av Vanilje&Pepper)

Hva er selvfølelse? Må ikke forveksles med selvtillit

 
Vokalisten i Kornvanilje&pepper på konsert

Selvtillit & selvfølelse,2 viktige medspillere i våre prestasjoner hver dag. 

Selvtillit er en persons tiltro til sin evne å prestere.

Det kan handle om arbeid, skole eller sosiale sammenhenger.

Selvtillit kan variere fra dag til dag og kan endres gjennom bekreftelse utenfra, eller også endres under for eksempel alkoholpåvirkning.

Selvtilliten kan trenes opp. Mange forveksler begrepet med selvfølelse.

En kan ha selvtillit som musiker, men ha lav selvfølelse. Hvis en har en sunn selvfølelse, er selvtillit sjelden noe problem.

Det motsatte er ikke tilfelle. Selvfølelse handler om hvordan en takler motgang.

Har man en høy selvfølelse og feiler så kan vedkommende feks si: «Dette er ikke helt meg», eller «Jeg er ikke nok tålmodig for dette».

Det motsatte er når en med lav selvfølelse ikke får til.

Da sier man gjerne: «Jeg får aldri noe til eller Jeg vet at jeg er dum».

Det er en stor forskjell på å vite at en ikke er flink til noe og det å føle seg mislykket og dum.

Jeg skulle ønske jeg kunne sagt,skjerp dere dere har ingen grunn til å ha verken dårlig selvtillit eller dårlig selvfølelse.Dere er unge å har hele livet foran dere.

det er viktig å skaffe seg utdannelse-for utdannelse gir kunnskap og kunnskap er makt & makt er ansvar.Fordi vi har alle et ansvar med å gjøre en innsats for oss selv og andre.

Prøv å fokuser så mye dere klarer på annet enn utseende,fordi om du tror det eller ei- DU helt PERFEKT akkurat slik du er.

DU er ORGINAL & det finnes ingen andre som deg!!Tenk på hva du kan være for andre! Vær god & oppmerksom på andre!Du har et ansvar i ditt liv.

Om noen gjør deg vondt,er det alltid hjelp og få,men DU må selv be om den.

KREV å bli hørt,din stemme teller!!


 


Her er ti gode råd for en bedre selvfølelse

(kilde.aftenposten.se)

1. Skill alltid på begrepene selvfølelse og selvtillt

– Selvfølelse er det samme som å være bevisst sin egen verdi, og er et mål på sjelens kondisjon.

2. Tren på å bekrefte deg selv

– Hver kveld skriver du ned tre ting som du har gjort bra i løpet av dagen. Er du en person med høyt prestasjonsnivå kan det være at du kanskje for en gangs skyld tok det rolig, og ikke gjorde noe som helst. Ta utgangspunkt i egenskaper som modig, generøs, snill og omtenksom. Du trenger ikke være modig hele dagen for å kunne si noe bra om deg selv. Tenker du at du virkelig har tråkket uti det i to minutter, kan katastrofefølelsen melde seg. Vri det heller om og gjør to-minutters gode opplevelser til en kanondag.

3. Ikke sammenlign deg med andre

– Sammenlign deg heller med deg selv, og bli gjerne inspirert av andre. Men du skal aldri føle deg dårligere enn noen andre fordi de får noen ting bedre til. Med god selvfølelse slipper du å følge deg dårligere eller bedre enn noen andre.

4. Ta valg for egen skyld – ikke andres

– Velg å gjøre det du selv vil enn å prestere for å imponere andre. God selvfølelse tillater deg å følge egne drømmer og ønsker.

5. Lev som du lærer

– Gå gjennom dine egne normer og verdier. Hva er rett og riktig for deg? Så må du gjøre det du kan for å leve etter disse. Synes du at drittsnakk egentlig ikke er ok, men snakker dritt selv, vil det påvirke selvfølelsen din negativt.

6. Vær glad i deg selv

– Mange behandler seg selv ille. Men det du trenger er å behandler deg selv som noen du bryr deg om. Trøster du andre i situasjoner hvor de gjør noe dumt, bør du også trøste deg selv i samme situasjon i stedet for å bebreide deg selv. Nyt de 97 prosentene som var fantastiske, og ikke uroe deg over de tre prosentene som gikk i vasken.

7. Du duger!

– Det er umoderne å kjenne seg utilstrekkelig. Slutt med det. Tenk heller at du er en herlig en som gjør så godt du kan, og det holder virkelig mål. Det er en av de viktigste måtene å forbygge at man blir utbrent. Alle har mål for seg selv, men din verdi fastsettes ikke i hvor raskt du lykkes i å nå målene. Våre tanker er viktige, de er våre følelser, og følelsene ender opp som våre handlinger. Tar du ansvar for dine egne tanker, er du på god vei til bedre selvfølelse.

8. Frigjør deg fra skam og skyld

En riktig god selvfølelse får du ved å frigjøre deg fra å føle skam og skyld. All verdens kriger på jorden er rett og slett ikke din feil, og du trenger ikke bruke tankene dine på dem. Har du gjort noe får å skade eller såre andre, forsøk heller å gjøre det godt igjen. Tilgi deg selv og tenk at alle har gjort noe de ønsker ikke skulle ha skjedd.

Skriv ned det fæle du føler du har gjort på et papir og brenn det opp. Du trenger ikke å stå til rette for en rekke mennesker.

9. Lev nå!

Tren på å være her og nå i stedet for å henge fast i det som er forbi, eller uroe for deg som kommer i morgen. Du kan bare påvirke situasjonen din her og nå. Øv på å nyte livet. Noen lengte etter fredagen og ferie. Bruk heller kreftene på å leve akkurat nå.

10. Stå opp

Valgmulighetene er mange, og det er en uendelig frihet. Men det krever også en balanse i oss, for å takle alle disse valgene. I vår tid kreves det mer selvfølelse for å takle livet på livets vilkår. For å ha det godt på veien mot målene dine må du være bevisst på hva du tenker og mener.

Om livet er en plage i fem år på veien mot et mål, vil du neppe kunne nyte resultatet når du er kommet frem.Ønsker dere alle lykke til i fremtiden.Så vidt vi vet lever vi bare en gang-gjør det beste ut av det.I følge buddishmen kommer vi gjerne tilbake igjen og igjen helt til vi har oppfylt vår oppgave her i livet.

Takk for meg. 

Alle bildene ovenfor tilhører Vanilje&Pepper.

5 kommentarer
  1. Fantastisk godt skrevet, og veldig sant. Selvfølelsen kan gå i bølgedaler her i gården, men det viktigste er å kunne akseptere den man er, og å vite at man kan komme seg igjennom livets utfordringer. Mener nå jeg. Og det er jo relevant til det som står her. YEEY!
   Jeg har forresten utmerkede vener, og donerer dermed litt blod til bloggen din. Sånn, litterært.

  2. Kloke ord … veldig kloke ord! Tenk hvor mye av dårlig selvtillit og selvfølelse som kommer av at vi setter oss selv lavere enn hva vi syns ander er/får til.. bare BS det.. vi mennesker er mye mer like enn vi tror – og vi trenger hverandre! 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg