Fugleedderkoppens faktanett

Tidligere har jeg blogget litt om edderkopper generelt. Etter at jeg tirsdag denne uken fikk min egen tarantell, fikk jeg nå lyst til å lage et mer spesifikt innlegg om tarantellaer.

Taranteller kalles også for fugleedderkopper, dette kommer av at de blant annet kan lage fugleaktige lyder, noe jeg var vitne til i natt.
Ikke er de spessielt sosiale av seg og skal man først ha taranteller; Ikke plasser de i ett og samme bur! Da ender nemlig den ene gjerne opp som mat for den andre – Eller omvendt, hehe.
Som oss mennesker spiser og drikker også de. Av drikke holder de seg gjerne til vann, og når det kommer til det etende kan man velge flere ting å fôre de med. Fluer, gresshopper, kort sagt småe kryp som er mindre enn den selv. Viktig; maten MÅ være levende, og ikke dø når de serveres!

Personlig har jeg kun matet min egen Belle (tarantellaen min) med sirisser som er gresshoppe-lignende insekt. De er forresten morsomme å prøve å stryke, fordi da løper de bare unna. I alle fall hvis du ser bort i fra da min venninne Janikke skulle stryke de etter jeg hadde gjort det første gang, for da freset de til henne. Men det har de aldri gjort mot meg verken før eller etter det. Sirisser skal visstnok være gode å spise, og kan også etes av mennesker. Noe jeg akter å prøve en gang – På video! Noe jeg lover her og nå, levende!

Taranteller vokser akkurat som oss mennesker, bare ikke på samme måte. For måten taranteller former seg på kan skremme nybegynnere som meg, hadde det ikke vært for at jeg leste om det på forhånd! Når tarantellaene vokser legger de seg på ryggen, og skifter hud.
Ikke vet jeg hvorfor, men man skal ikke mate tarantellaer rett før hudskifte noe som i følge Newton er svært viktig å ikke gjøre.
Dette er dyr som veldig mange forbinner med fare og frykt, spessielt på grunn av skumle filmer hvor man ser de fra den rette vinkelen med den rette musikken og lyssettingen!
Derimot er de ikke så farlige som folk flest skal ha det til. I alle fall ikke de som selges lovlig i Norge. Du kan selvfølgelig bli stukket (av forsvarshårene) eller bitt, blir du det vil det føles som et vepsestikk i noen uker, og det kommer ann på menneske til menneske hvor sterk reaksjon man før, men det er hittil ikke registrert noen dødsfall i Norge på grunn av taranteller. I verste fall kan man bli syk og få en utviklende krampe i kroppen, og da bør man gå til legen, men dette er som sagt ikke stor fare for, og det er kun de mest allergiske av oss som vil reagere slik.

Den kan altså bite, men det verste skal være hvis den stikker deg med forsvarshårene sine som den har helt fremst. De ser ut som to ekstra bein, men i forhold til beina er de kortere. Dette er noe man vil finne ut av, og skjønne fort dersom man har en tarantell å studere, som foreksempel heldige meg.

Temperatur er viktig for å holde de friske og levende lengst mulig. Man bør helst IKKE gå under 15 grader i lengre tid, og den skal HELST stå mellom 20-22 grader eller høyere. Dette er noe som kommer litt ann på hvilken sort tarantell man har.

Noen som kjenner fristelsen stikke og prikke etter å gjøre som meg, altså skaffe seg en! Ambefales på det varmeste!
Men merk deg i såfall noen forhåndsregler. Aldri, ALDRI! Start med en av de dyreste sortene, ta gjerne en til 500 kroner, da det ikke vil koste deg alt for mye dersom noe skulle gå feil første gangen.
Sørg for at du får med deg en hunn, og ikke en hann, da hanner lever som regel ikke mer enn 1-2 år, mens hunnene lever fra 10-20 år! Hannene er mest skapt for å parre seg, thats it!
Ved innkjøp av tarantell bør du forsikre deg om at den ikke er alt for sammenkrympet. Har den beina for samlet og nærmest under seg er det dessverre ofte et tegn på at den er syk og kan være døden nær. Sørg også for at bakdelen er jevn og rund. Og den bør reagere på forstyrrelser også, da det er noe som er helt vanlig. Har du notert deg ned dette ved innkjøp, så risikerer du i “verste fall” å ha den en god stund som i 10-20 år! Noe jeg håper jeg får være så heldig å oppleve knyttet til min kjære Belle Virginia. Glemte en ting, sørg også for at buret til tarantellaen alltid har godt med vann i skålen sin. OG: Pass på at fuktigheten ikke blir for stor, da risikerer du å få sopp eller verre i buret, som kan være skadelig for tarantellaer!

Av de tarantellaene som man kan få kjøpt og/eller impotert til Norge er det kun tarantaellaer som er avlet i fangenskap, alt annet er forbudt.

Jeg er på ingen måte noen mester i tarantellfaget, har kun hatt min siden tirsdag. To døgn i skrivende stund, men jeg kan med hånda på hjertet si at alt jeg har skrevet i dette innlegget er informasjon jeg har lært meg uten å måtte sjekke noen bøker eller internettkilder denne gang! Skulle det være noen spørsmål fra dere; Spørr meg, så skal jeg svare dere best mulig!

Vi reblogges!

7 kommentarer
    1. Flott innlegg 🙂
      Men tarantellan drikker ikke, den suger til seg væske gjennom håra på bena 🙂
      Tarantellar generelt (da mener jeg ALLE tarantella typene) kalles ikke fugleedderkopper, men noen av typene går under dette navnet fordi de spiser fugler.
      Vi har hatt tarantellar i nå 4 år og har aldri hørt denne såkaldte fuglelyden fra annet enn sirissene når de parrer seg 🙂
      Men ikke sikkert vi har hatt samme typen som deg 😉
      Man skal ta bort ALL mat fra buret når hamskiftingen (skiftingen av “huden” skjer) fordi sirisser og andre “mat typer” som edderkoppen spiser vil begynne å spise på edderkoppen (tarantellan) når den legger seg på ryggen fordi den da er sårbar og ikke kan gjøre motstand, derfor er det viktig å ta ut maten og legge på et teppe og ikke forstyrre eller ta på tarantellan før den er ferdig hamskiftet.
      Ellers er dette et veldig bra innlegg, for all del 🙂
      Ikke meningen om du oppfatter meg som klagete ol hehe:)

    2. Min vei til målet.: Stoler på dine faktaopprettelser jeg. Er som sagt nybegynner og det jeg har skrevet her er det jeg har tolket fra noen forskjellige nettsider som jeg fort kan ha tolket litt småfeil. Leser noen ganger for fort, også er det noen som sier noe, og noen som sier noe annet. Hehe. Tusen takk for god kommentar, og nyttig for meg ikke minst!

      Så bilder av deg og tarantellaen din på bloggen din for en stund siden, de som ble tatt for et år siden. Flott!
      God helg! 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg